+1 303 548 0191 info@ifscolorado.com

IFS: HENRIQUEZ STIERF DOOR VERWURGING EN VERSTIKKING

Crime Scene Reconstruction Forensic Medical Investigation IFS Articles

IFS: HENRIQUEZ STIERF DOOR VERWURGING EN VERSTIKKING

Posted By Richard Eikelenboom

Het volgende persbericht is door IFS uitgegeven

IFS: HENRIQUEZ STIERF DOOR VERWURGING EN VERSTIKKING

Hoogleraren onderschrijven IFS-bevindingen in nekklemzaak

Hulshorst, 15 december 2017 – Independent Forensic Services (IFS) heeft op verzoek van de nabestaanden onderzoek gedaan naar de zogeheten Haagse nekklemzaak en vastgesteld dat slachtoffer Mitch Henriquez is overleden aan de gevolgen van verwurging en verstikking. Drie IC-hoogleraren onderschrijven de IFS-conclusies morgen in een radio-uitzending van onderzoeksprogramma Argos.

De rapportage van IFS-directeur en forensisch arts Selma Eikelenboom is vorige week toegevoegd aan het strafdossier tegen de verdachten, twee politieagenten van de Eenheid Den Haag. De rechtbank doet donderdag 21 december uitspraak.

“Het lijkt me dat de rechtbank niet om de bevindingen van IFS heen kan, nu die ook door drie wetenschappers worden ondersteund ”, zegt advocaat Richard Korver die de nabestaanden van Henriquez bijstaat. “We hopen dat de rechter tot een ander oordeel gaat komen dan de conclusies die forensisch arts Botter van het NFI en forensisch arts Das hebben aangereikt.”

Advocaat Korver hecht veel waarde aan de onafhankelijke expertise door IFS. “De IFS-rapportage is uitermate belangrijk omdat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in deze kwestie met twee monden spreekt. De NFI-patholoog en de forensisch arts van het NFI kwamen met totaal verschillende onderzoeksresultaten. Dat ondermijnt het vertrouwen in het NFI als onafhankelijk en wetenschappelijk verantwoord instituut.”

Volgens Independent Forensic Services leidt het geen twijfel dat het slachtoffer, de 42-jarige Mitch Henriquez uit Aruba, in juni 2015 na een festivalbezoek in Den Haag is overleden aan de gevolgen van een minutenlange, instabiele nekklem zoals werd vastgelegd op video-opnamen.

“De pathologische bevindingen van verstikking wijzen erop dat de nekklem een zogeheten ‘choke hold’ (wurggreep) was en niet een zogeheten ‘carotid sleeper hold’ (een greep waarbij zeer kortstondig de halsslagaders worden dichtgedrukt en de luchtpijp vrij blijft). Deze choke hold heeft de ademhaling van het slachtoffer belemmerd en kan op zich al tot de dood leiden”, aldus IFS-arts Selma Eikelenboom.

Daarnaast zijn gedurende het vasthouden van de choke hold ernstige verwondingen aan de romp en ledematen van Henriquez toegebracht en uitgebreide inwendige bloedingen, scheuringen in de lever en breuken van de hoorntjes van het schildkraakbeen ontstaan. Deze verwondingen hebben de ademhalingsfunctie verder beperkt.

De combinatie van een choke hold (oorzaak van overlijden) met de uitgebreide verwondingen aan hoofd en hals en de rest van het lichaam door zogeheten stomp-trauma (oorzaak van overlijden) hebben geleid tot verstikking door zuurstofgebrek (mechanisme van overlijden).

Gedurende het onderzoek heeft IFS geen enkele onderbouwing gevonden voor de constateringen door forensisch artsen Das en Botter dat het slachtoffer zou zijn overleden aan de gevolgen van een door hen omschreven acuut stress-syndroom.

Comments are closed.